Wychodząc do lasu na grzyby w okresie jesiennym, kiedy wtedy właśnie grzybów w naszych lasach jest najwięcej i przynosząc z lasu pełne koszyki grzybów możemy je wykorzystać na wiele różnych sposobów. Możemy przyrządzić z nich bardzo smaczny sos grzybowy, możemy także ugotować z nich zupę grzybową. Przeznaczenie ich zależy też od rodzaju zebranych grzybów. Jeśli na przykład w przeważającej części nasze grzyby to niewielkie, bardzo małe podgrzybki, to warto zastanowić się nad zaprawieniem ich w occie. Grzyby w occie to przysmak wielu z nas. Są bardzo smaczne. Jeśli nasze grzyby są większe, to możemy je poddać procesowi suszenia na specjalnych do tego przygotowanych siatkach i suszyć na słońcu – jeśli pogoda na to pozwoli, lub w domach, w piwnicach, czy w domowych piekarnikach. Ususzone grzyby następnie zbieramy do słoika i możemy wykorzystać je na przykład do przyrządzania bigosu z grzybami, który zjemy na przykład podczas Świąt Bożego Narodzenia. Grzyby spotkane w lesie są jednak zarówno jadalne, jak i trujące. Niektóre gatunki zagrażają naszemu życiu po ich spożyciu. Warto więc przed grzybobraniem dobrze się przeszkolić pod względem znajomości grzybów. Dobrze jest wybrać się na grzyby z kimś, kto potrafi rozróżniać grzyby jadalne od popularnych trojaków. Zapobiegniemy wówczas wielu tragediom zagrażającym naszemu życiu oraz zdrowiu.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Leave a Reply